Flatcoated retrivern

En stilig och arbetsvillig ras som älskar vatten 

Flatcoated retrievern

Flatcoated retrievern är en utpräglad apportör och används främst till att apportera fågel och småvilt. Den är en mycket god simmare och apporterar villigt i vatten. Rasen används även vid eftersök efter skadat vilt.


I 1800-talets England behövdes en hund som kunde bärga fasaner i ett snabbt tempo vid klappjakt. Hunden som avlades fram för detta ändamål kallades för wavycoated retriever. Den blev snabbt en populär ras bland fågeljägarna. Efter ett tag började man avla på de hundar som hade rakare päls än övriga wavycoated retrievers. Detta gjorde att wavycoated retrievern försvann och man fick fram en ny ras som kallades för flatcoated retriever och hade rak päls.


Flatcoated retrievern har tidvis haft en ganska undanskymd ställning. Under andra världskriget drabbades rasen hårt. Bara ett fåtal uppfödare kunde hålla hundar och många framstående individer fick aldrig möjlighet att lämna avkomma. Till saken hör också att flatten hade förlorat mycket i popularitet sedan labrador och golden retriever introducerats.


Genom skickligt avelsarbete har man lyckats skapa en ny stam som kvalitetsmässigt är bättre än någonsin. De flesta uppfödare som engagerat sig i rasen har styrts av ett starkt intresse och en vilja att förbättra alla de egenskaper som gett rasen dess särprägel.

Flatten är en s.k. ”dual-purpose” hund. Det finns ingen särskild utställningslinje utan den används till både jakt och utställning. Flatcoated retrievern är en mycket duglig allroundhund och du kan även träna och tävla i lydnad och agility. Flatten kan också användas som brukshund, t. ex. som räddningshund (passar dock ej som skyddshund eller vakthund), dessutom finns det några som används som narkotikahundar.


Arbetsvillig, sällskaplig och vänlig, mjuk och samarbetsvillig är vanliga karaktärsdrag hos en flat. Den har dessutom ett glatt humör och är en mycket aktiv hund. Den går gärna och bär på saker, särskilt när den är glad, vilket är ett framavlat karaktärsdrag för att vara oss människor till hjälp vid jakt på fågel och annat småvilt. Ta tillvara på denna instinkt och träna apportering som en nyttig övning, även om du inte tänker använda din hund till jakt. Flatten mår bra om den får arbeta med det den är framavlad för. Det är en ”intelligent” hund och behöver både fysisk och psykisk träning. En flat som får lov att jobba blir en harmonisk och trevlig familjehund.

Apportering

En apportörs uppgift är att leta upp det skjutna viltet, plocka upp det och lämna av viltet till jägaren i oskadat skick. Hunden får under inga förhållanden skada viltet det bär på. Apportören måste vara uthållig och kunna arbeta i svårtillgänglig terräng. Den måste dessutom vara snabb och spänstig för att hinna ifatt skadat villebråd.


Hunden skall vara helt koncentrerad på sin uppgift att hämta skjutet och skadat vilt, både på land och i vattendrag, den får inte låta sig störas av annat vilt eller av andra hundar. Det är viktigt att hunden kan samarbeta med andra hundar under jakten och inte försöker sno åt sig andra hundars vilt.


Vid jakt skall en flatcoated retriever vara:

– tillräckligt stabil för att uthärda stressen vid intensiv skottlossning,

– lugn och tyst för att inte varna viltet eller störa skyttens koncentration,

– snabb nog för att hinna ifatt skadskjutet vilt,

– uthållig nog för att bibehålla ett effektivt sök under en hel jaktdag,

– lättlärd för att kunna arbeta i nära samarbete med föraren,

– mjuk i munnen, dvs bära viltet utan att skada det,

– kunna koncentrera sitt intresse till det skjutna viltet, även i viltrika marker.

Utställning

Flatten är en s.k. ”dual-purpose” hund. Det finns ingen särskild utställningslinje utan den används till både jakt och utställning.


Helhetsintryck

En vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck, som ger intryck av styrka utan att vara klumpig, och av spänst utan att vara gänglig. Den har ett förtroendeingivande sätt och visar sin positiva och vänliga attityd genom en intensivt viftande svans.


Beskrivning

Huvudet är långt och vackert format. Skallen är flat och måttligt bred. Huvudet övergår mjukt i halspartiet, som är relativt långt och torrt, symmetriskt ansatt, snett placerat i skulderpariet och mjukt övergående i ryggen, så att hunden med lätthet kan följa ett spår. Käkarna är långa och kraftiga så att hunden kan bära en hare eller fasan. Ögonen är medelstora, mörkbruna eller nötbruna med ett mycket intelligent uttryck. Öronen är små och väl ansatta tätt intill huvudet. Bröstkorgen är djup och ganska bred med en väl markerad bringa. Välvningen ökar gradvis mot kroppens mitt och avtar i det bakre partiet. Ländpartiet är kort och kraftigt. Frambenen är raka med bra benstomme ända ner i tassarna. Bakbenen är muskulösa med lagom vinklade knä- och hasleder. Tassarna är runda och starka, med slutna och väl välvda tår. Svansen är kort, rak och väl ansatt, bärs glatt men aldrig mycket över rygglinjen.


Endast svart eller leverbrun färg. Pälsen är tät, med fin till medelgrov struktur, av god kvalitet och så rak som möjligt. Ben och svans har rejäla fanor.


Mankhöjd

Önskvärd mankhöjd hos hanhund 58-61 cm

Önskvärd mankhöjd hos tik 56-59 cm


Vikt

Önskvärd vikt hos hanhund i god kondition 27-36kg

Önskvärd vikt hos tik i god kondition 25-32kg

Och mycket mer

Brukshunden

Flatcoated retrievern är en mycket reletivt lättlärd hund som vill vara sin förare till lags, vilket gör den lämplig till att även träna och tävla i lydnad och agility. Flatten kan också användas som brukshund, t. ex. som räddningshund (passar dock ej som skyddshund eller vakthund), dessutom finns det några som används som narkotikahundar.


Eftersökshunden

Enligt lag är en jägare skyldig att ha tillgång till en eftersökshund vid jakt. Flatcoated retrievern fungerar alldeles utmärkt som eftersökshund.


Söket skall genomdrivas i normal gångtakt. Dels för att hunden inte skall slarva med söket, och dels för att en jägare brukar följa med spårekipaget. Skadskjutet vilt kan förflytta sig långa sträckor och ett sök kan ta flera timmar. Om det skadade viltet inte hittats innan skymningen, fortsätter man dagen efter. Eftersöket får ej avbrytas förrän det skadade viltet har hittats och avlivats.


För att prova hur duglig hunden är som eftersökshund går man viltspårprov.n.


Servicehund

Sin glada och vänliga attityd gör den även lämplig att använda som servicehund. Visst har de mycket energi men de skall även ha en av och på knapp, och precis som för alla servicehundar genomförs ett lämplighetstest för varje individ.

Bäckasjöns Kennel

Johanna & Jonas Thuvesson, Furulund

www.backasjon.se

Mob: 0708-581 561, johanna.thuvesson@gmail.com

 

Elemors Kennel

Kathy & Olle Lilja (Pedersen)

www.elemors.kennelsida.se

Mob: 0709-12 99 09, Kathy_zingo@hotmail.com

 

Eve´s Ink

Ann Andersson, Kävlinge

www.evesink.wordpress.com

Mob: 0762-80 50 65, annandersson@hotmail.com

 

Kennel Coatfloat

Tina & Björn Weberg, Helsingborg

www.coatfloat.com

Tfn: 0707-99 07 55, coatfloat@telia.com

 

Jaktiverns kennel

Maria och Daniel Nilsson, Hästveda

www.jaktiverns.se

Tfn: 0709-786373, mia@jaktiverns.se


Kennel Moonstruck

Christina Drottsgård & Carina Jansson & Gudrun Brunnsröm, Svedala

www.kennelmoonstruck.com

Christina tfn: 040-48 32 53, christina@kennelmoonstruck.com,

Carina tfn: 0411-440 90, carina@kennelmoonstruck.com,

Gudrun: 0703-028595, gudrun@kennelmoonstruck.com

 

Skattkammarens kennel

Karin Rankloo,  Malmö

www.skattkammarenskennel.se

Tfn: 040-13 55 35, karin.rankloo@telia.com

 

Spader Damens kennel

Kia Lawesson, Hammenhög

Tfn: 0414-44 02 77, kialawesson@hotmail.com

Uppfödare

FRK Skåne/Blekinge


Flatcoated retriever klubbens sektion för Skåne och Blekinge. FRK är en officiell rasklubb under Svenska Spaniel och Retriverklubben, SSRK.


PG: 145146-7

www.frkskaneblekinge.se


Styrelsen 2022

 

Ordförande/Kontaktperson:  Carina Svensson:  ordforande@frkskaneblekinge.se

Sekreterare: Maria Eng-Johnsson:  sekreterare@frkskaneblekinge.se

Kassör:  Annette Bennvid:  kassor@frkskaneblekinge.se

Jaktverksamhetsansvarig:  Amy Haraldsson:  jakt@frkskaneblekinge.se

Utställningsansvarig: Felicia Sköld:  utstallning@frkskaneblekinge.se

Info/PR/Vice Ordförande:  Jesper Petersson:  info@frkskaneblekinge.se

Suppleant:  Linn Thorin: suppleant@frkskaneblekinge.se